סהרורית, המוכרת גם כ”מחלת ירח”, היא הפרעת שינה שגורמת למבוגרים וילדים לבצע פעולות שונות שאופייניות למצב של ערות, אך הסובל מהתופעה בעצם נמצא במצב של שינה עמוקה. הפרעת שינה זו משפיעה באופן משמעותי על איכות החיים, ויכולה אפילו לסכן את הסובל ממנה ואת סביבתו. אז מהי בעצם סהרוריות ומה אפשר לעשות במקרה כזה? על כך נדבר במאמר הבא.
מהי סהרוריות?
סהרוריות היא הפרעת שינה, בדומה לנחירות. זהו מצב שבו האדם שסובל מהתופעה יבצע פעולות שונות, החל מהליכה ועד לנהיגה, אכילה ואפילו קיום יחסי מין, בזמן שהוא ישן לחלוטין. חשוב להבין כי הליכה תוך כדי שינה עלולה להיות מסוכנת בעבור סהרוריים, מאחר שהם עלולים להיפצע ולהתנגש בחפצים. אנשים שסובלים מהתופעה לא מודעים למצבם ועל כן זקוקים להשגחה וגם לטיפול כדי להימנע מתאונות ומפציעות.
מה ההבדל בין מחלת ירח, סהרוריות והליכה מתוך שינה?
אין הבדל בין מחלת ירח, סהרוריות והליכה מתוך שינה מאחר שמדובר במונחים המתייחסים לאותו המצב – מצב שבו האדם מצוי במצב של שינה אבל מתנהג כאילו הוא ער. המאפיינים של מבוגרים וילדים הסובלים ממחלת ירח והליכה מתוך שינה הם לרוב זהים ומגיעים לידי ביטוי בהתנהגויות שונות הכוללות הליכה, עיניים פקוחות ואטומות, קושי במתן תשובות הגיוניות, התנהגות מעט מוזרה בלתי רציונלית. כאמור, הביטוי השכיח ביותר לתופעה הוא מצב של הליכה מתוך שינה.

איך מזהים שמדובר בבעיה?
לרוב, בני המשפחה או בני הזוג שנמצאים בסביבתו הקרובה של הסובל מהתופעה יבחינו בכך באופן ברור. אם מדובר במצב שחוזר על עצמו מדי לילה או מספר פעמיים במהלך השבוע, מומלץ לגשת לטיפול בהקדם כדי לטפל בבעיה ולסגל אמצעים וכלים שונים להתמודדות איתה.
כיצד להתייחס לאדם כאשר הוא נמצא במצב של הליכה תוך כדי שינה?
כאשר עדים למצב של הליכה מתוך שינה, כדאי להימנע מלנסות ולהעיר את האדם, או לכל הפחות לעשות זאת בעדינות. כדאי ללוות אותו באופן עדין ושקט למיטה. שימו לב כי האדם או הילד שסובל מסהרוריות לא חושב באופן רציונלי ומודע, ועשוי להגיב באופן בלתי צפוי לניסיון שלכם להעיר אותו ולכן חשוב לפנות אליו בעדינות יתרה.
ממה זה יכול לקרות?
- שיבוש במערכת הטבעית – כאשר המערכת הביולוגית של הגוף לא פועלת כהלכה במהלך השינה ובה מחזורי השינה מתרחשים באופן לקוי.
- מחסור בשינה: הרגלי שינה לא נכונים הם אחד הגורמים האפשריים לתופעה של סהרוריות. למעשה, במהלך הלילה גוף האדם נע בין מצב של שינה (בדרך כלל בשלוש השעות הראשונות) ועד לשינה עמוקה ורציפה עד הבוקר. כאשר אין רצף של שינה בעקבות מחסור בשינה, היכולת לשמור על מחזור שינה נפגעת ובהתאם לכך לגרום למצב של מחלת ירח.
- היסטוריה משפחתית: מחקרים שנערכו בתחום השינה מצאו כי למבוגרים וילדים שסובלים ממצב של הליכה מתוך שינה יש לרוב היסטוריה משפחתית של סהרוריות ו/או הפרעות שינה נוספות.
- מצב רפואי: רקע בריאותי כמו דום שינה, חום או אפילפסיה הם גורמים שעלולים להוביל למצב של סהרוריות שינה.
- טראומה: כאשר נכנסים למצב של שינה, מוותרים על יכולת השליטה למשך מספר שעות. בעבור מבוגרים שסובלים מפוסט טראומה, הדבר עשוי להיות גורם להופעה של סהרוריות, בעיקר אם הם סובלים מלחץ נפשי ביום יום.
דרכי ההתמודדות
אין טיפול נקודתי לסהרוריות שיכול להפסיק את הפעולה לחלוטין, אך ניתן לנקוט במספר פעולות:
- יצירת שגרת שינה – יצירה של שגרת שינה היא חלק חשוב מאוד בתהליך של התמודדות עם סהרוריות. שגרה קבועה של שינה הכוללת כניסה למיטה בשעה קבועה, הימנעות משנת צהרים וטקס שינה קבוע לפני הכניסה למיטה יכולים מאוד להפחית את הסיכוי לסהרוריות.
- שיפור סביבת השינה – למרחב בו אנו ישנים יש השפעה ממשית על היכולת להירדם ולהיכנס לשינה עמוקה, ולחוות שיפור באיכות השינה. בדקו את איכות המזרנים שלכם והחליפו אותם למזרנים חדישים ואורטופדיים שיעניקו תמיכה מלאה לגוף. נוסף על כך, החשיכו את החדר והוציאו ממנו מכשירים אלקטרוניים כמו טלוויזיה, לפטופ ועוד שמשפיעים על היכולת להירדם בשל האור הכחול אותו הם מקרינים.
- שמירה על סביבה בטוחה – דאגו לסביבה בטוחה שתמנע פציעות או תאונות של הסובל מהתופעה, למשל סגירה של חלונות, נעילת דלתות הבית וכן בדיקה כי המפתחות של הבית או הרכב לא בהישג ידו. הרחיקו כלים או חפצים חדים ושבירים. אם מדובר בילדים, הקפידו לשמור על סדר וארגון מאחר שבזמן ההליכה הם עלולים למעוד ולהיפצע.
- התייעצות עם אנשי מקצוע – אם אתם מתקשים להתמודד עם התופעה, רצוי לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי מצד מומחה שינה אליו ניתן לקבל הפנייה דרך הרופא המטפל.
לסיכום
סהרוריות היא תופעה יחסית נפוצה, שממנה סובלים גם ילדים וגם מבוגרים. מדובר בתופעה שיש לה כמה סיבות, וחשוב לנסות ולטפל בסיבות האלה, לצד פנייה לאנשי מקצוע לצורך התמודדות חכמה עם התופעה. חשוב לדעת שמדובר בתופעה שעלולה לסכן את הסובל ממנה, ולכן כדאי להכיר את כל דרכי ההתמודדות ולדעת מה לעשות ברגע שהמצב הזה מתרחש.
שאלות נפוצות