מגיעה שעת השינה שלכם, אתם נכנסים למיטה ברוגע ונשכבים לישון. כמה רגעים לאחר ההירדמות אתם מרגישים שאתם עומדים ליפול ואז חווים תחושה מבהילה הכוללת מין “קפיצה” פיזית של הגוף מהשינה. ובכן, אם זה נשמע לכם תרחיש מוכר, ייתכן שחוויתם “קפיצת הירדמות”. מה זו התופעה הזאת, כמה היא נפוצה, למה זה בכלל קורה ומה אפשר לעשות כדי למנוע אותה?
מה זה קפיצת הירדמות?
קפיצת הירדמות (הנקראת “Hypnic Jerk”) היא תופעה המאופיינת בכיווץ מהיר של שרירי הגוף, במיוחד שרירי הרגליים, שאורך בדרך כלל פחות משנייה, בזמן הירדמות. תופעה זאת מלווה לרוב בתחושת נפילה ולעיתים גם במעין “חלום”. קפיצת הירדמות היא הפרעת שינה שאינה מזיקה לרוב לחווים אותה, והיא די נפוצה: כ-70% מהאוכלוסייה חוו אותה במהלך חייהם, וכ-10% מהאנשים חווים אותה באופן יומיומי. לעיתים רחוקות ונדירות היא מתרחשת בתדירות כה גבוהה, והסובלים מכך יכולים לחוות גם נדודי שינה וחרדה מהירדמות משום כך. במקרים מסוימים היא יכולה להופיע כתסמין להפרעה נוירולוגית. אך באופן כללי, אפשר לומר כי קפיצת הירדמות לא אמורה להדאיג אתכם יותר מדי, חוץ מהבהלה הרגעית שהיא גורמת, שעוברת לאחר כמה רגעים.
על שלבי מחזור השינה וקפיצת הירדמות
קפיצת ההירדמות או חלום הנפילה הוא שונה משאר החלומות שאנו חולמים במהלך הלילה. החלומות מתרחשים בשלב שנת ה-REM (rapid eye movement), שהוא שלב השינה החמישי במחזור השינה בלילה, המתחיל כשעה וחצי לאחר ההירדמות. השלב הזה מכונה גם שלב החלומות, משום שאנו נוטים לחלום בו והוא מאופיין בשינויים בפעילות המוחית. לעומת זאת, קפיצת הירדמות היא “הזיה היפנוגוגית”, כלומר מעין חלקי חלום ותמונות שמופיעים בין מצב ערות למצב שינה.

למה זה קורה?
למרות שהסיבות לתופעה אינן ברורות לגמרי, נראה שיש כמה וכמה גורמי סיכון שיכולים להעלות את הסיכויים לחוות אותה. בין גורמים אלו אפשר למנות למשל צריכה מוגברת של קפאין, צריכת חומרים מעוררים וכן תרופות נוגדות דיכאון וחרדה. נוסף על כך, גם תחושות לחץ, פעילות אינטנסיבית לפני השינה ושינה שאינה סדירה יכולים לגרום לכך.
איך להימנע מקפיצת הירדמות?
קפיצת הירדמות היא תופעה טבעית שלא מעט אנשים חווים אותה, ולרוב איננה מזיקה או פוגעת בשנת הלילה. עם זאת, לעיתים אנשים עשויים לסבול מהתופעה הזאת במינון גבוה יותר, מה שעשוי לגרור קשיים בהירדמות חוזרת או חרדה מהירדמות, מחשש שהם יחוו את הקפיצה שוב. במצב כזה, כמו בכל הופעת הפרעת שינה אחרת, רצוי לפנות קודם לרופא להתייעצות, כדי להבין מה מקור הבעיה והאם מדובר בסימפטום להפרעה אחרת. נוסף על כך, אפשר לנסות לבצע כמה פעולות ולאמץ הרגלי שינה והרגלי חיים בריאים יותר במטרה להפחית את תדירות קפיצות ההירדמות. הינה כמה טיפים לכך:
- יצירת סביבת שינה נוחה – יצירת סביבת שינה נוחה ונעימה יכולה לסייע לא מעט בהירדמות מהירה ובשנת לילה טובה. זה כולל עמעום האורות בחדר השינה, נטרול רעשי רקע, טמפרטורה נעימה – לא חם מדי ולא קר מדי, התכסות בשמיכה, וכמובן בחירת מזרן נוח ואיכותי. כל אלו יספקו לכם את התנאים וההכנה לשינה שלווה יותר.
- הרגלי שינה קבועים – חשוב לשמור על שעות שינה קבועות, כלומר התעוררות והירדמות בשעות מוגדרות. כמו כן, גם לפני ההירדמות חשוב לבצע פעולות שיכינו אתכם לשינה ויסייעו לכם להפיג לחצים ודאגות, כמו מקלחת חמה ומרגיעה וכניסה למיטה בשעה קבועה.
- הימנעות מאלכוהול ומקפאין – משום שצריכת קפאין ואלכוהול לפני השינה עשויה להגביר את הסיכוי לקפיצת הירדמות, כדאי להימנע מאלה בשעות שלפני ההירדמות, כמו גם מניקוטין וחומרים ממריצים אחרים.
לסיכום
קפיצת הירדמות היא תופעה די נפוצה שאנשים רבים יכולים לחוות אותה פעמים בודדות במהלך חייהם, ואחרים אף חווים אותה לעיתים קרובות יותר. אף שאיננה מזיקה לרוב, כדאי להתייעץ ברופא אם היא פוגמת באיכות שנת הלילה שלכם, נוסף על שמירה על היגיינת שינה והרגלי שינה קבועים. שינה נעימה ושלווה!