לאיכות השינה יש השפעה אדירה על איכות החיים, וזאת משום ששינה איכותית נועדה לספק לגוף שלכם את היכולת להתאושש ולצבור כוחות לקראת היום הבא. אחד הגורמים המשפיעים ביותר על איכות השינה הוא הורמון בשם מלטונין, האחראי בין היתר על ויסות מחזוריות השינה. במאמר מקיף זה נציג בפניכם את כל המידע בנוגע להורמון השינה, כיצד הוא משפיע על איכות השינה ועל הבריאות וכן כיצד תוכלו לדעת האם אתם צריכים לבצע בדיקה לגבי רמות ההורמון בגופכם.
מה זה מלטונין?
מלטונין (קרוי גם “הורמון חושך”) הוא הורמון שתפקידו לווסת את מחזוריות השינה, מתוך מטרה להתאים את השינה לשעון הביולוגי. ההורמון מופרש באופן טבעי דרך בלוטה קטנה מאוד הממוקמת במרכז המוח. בהתאם לשעון הביולוגי שמורה לגוף על שעת השינה המתקרבת, הפעילות של הבלוטה לפעול ומגיעה לשיאה באזור תשע בערב. זו הסיבה לכך שרבים מרגישים עייפים יותר בשעה הזו.
ילדים מפרישים יותר מלטונין, וככל שעולים בגיל, תהליך ההפרשה של ההורמון פוחתת באופן משמעותי. ניתן להתמודד עם תופעה זו באמצעות טיפול במגוון תכשירים הקיימים בשוק, שנמכרים ברחבי העולם כתוסף תזונה, כהכנה רוקחית, או כתרופת מרשם. בישראל פותח תכשיר מלטונין שאפשר לקבל במרשם רופא בלבד, והוא נועד לאפשר למבוגרים וילדים הסובלים מבעיות נוירולוגיות ליטול את התוסף כדי להתמודד עם הפרעות שינה. מדובר בתכשיר המכיל ריכוז של 2 מיליגרם, שנועד לספק לגוף את ההורמון באופן מלאכותי, ולהשפיע לחיוב על היכולת להירדם ולחוות שינה בריאה.

מתי המלטונין מגיע לשיא שלו?
רמות השיא של ההורמון מגיעות בדרך כלל בשעה 21:00, אז הגוף מתחיל להרגיש עייפות, וכן בין השעות 03:00-04:00. מדוע? ובכן, בשעות אלו קליטת האור היא הנמוכה ביותר ולכן ההשפעה של ההורמון מגיעה לשיא. יש לכך קשר לפעילותו של השעון הביולוגי, שמסמן לגוף מתי מגיעה השעה 21:00 גם אם לא רואים את השעון. זאת ועוד, בשעה 06:00 המלטונין עובר למערכת לשתן, ועל כן עד השעה 08:00 ניתן למצוא רמות גבוהות של ההורמון בשתן.
מה הקשר בין מלטונין לבעיות רפואיות?
מלטונין הוא אמנם ההורמון שאחראי על ויסות של מחזוריות השינה, אבל הוא גם בעל קשר ישיר למגוון רחב של תהליכים בגוף, כמו ויסות רמות הסוכר בדם, הורדת לחץ דם, הקטנת קצב החמצון של התאים בדם וכן ויסות של הורמונים אחרים כמו הורמונים במערכת הרבייה הנשית. את כל הממצאים הללו גילו חוקרים מכל רחבי העולם, שבדקו את הקשר בין המלטונין לבין בעיות רפואיות כמו ירידה באיכות השינה, אבל גם השפעות בריאותיות נוספות כמו יעפת. בזכות המחקרים הרבים שנערכו בתחום, הורמון המלטונין נחשב לחיוני בעבור איכות השינה אבל גם בעבור הבריאות הכללית – הן בעבור מבוגרים והן בעבור ילדים.
האם למלטונין יש תופעות לוואי?
בדרך כלל, למלטונין אין תופעות לוואי ידועות, אבל כל מקרה לגופו וייתכן שאנשים שונים יחושו בתופעות לוואי שונות. תופעות הלוואי נדירות יחסית, למשל כאבי ראש או עייפות במהלך שעות היום.
מי צריך לבצע בדיקת מלטונין?
אם אתם או ילדכם סובלים מהפרעות שינה, חשוב מאוד לבצע בדיקה אצל הרופא. מדובר בבדיקה פשוטה אותה ניתן לבצע באמצעות בדיקת שתן, לרוב בשעות הבוקר, משום שבשעות אלה רוב המלטונין כבר מועבר לשתן.
מה הקשר בין מלטונין לבין הפרעות שינה?
הפרעות שינה נחשבות לאחת הבעיות השכיחות ביותר במאה ה-21. שינה לא רציפה משפיעה מאוד על הריכוז ועל התפקוד. אצל ילדים לשינה יש תפקיד משמעותי מאוד מבחינה התפתחותית, ולכן רבים שסובלים מהפרעות שינה מחפשים פתרונות לסוגיה איך להירדם מהר – אבל באופן טבעי. מאחר שהמלטונין הוא הורמון טבעי האחראי, בין היתר, על תהליך ויסות תהליכי השינה, הוא חשוב לצורך תהליך של הירדמות ושינה עמוקה.
אצל חלק מהמבוגרים, נטילה של מלטונין יכולה לסייע לתהליך של הירדמות ושיפור איכות השינה, במקום נטילה של כדור שינה. עם זאת, אין נתונים מדויקים שיכולים להצביע על כך שמלטונין יכול לסייע לוויסות השעון הביולוגי, בייחוד בעבור מבוגרים וילדים שסובלים מיפעת (או ג’ט לג). לכן כל נטילה של ההורמון הזה באופן מלאכותי צריכה להתבצע רק לאחר קבלת מידע מצד הרופא המטפל, ואך ורק בהוראתו.
האם מלטונין מתאים לכולם?
מלטונין יכול להתאים לרוב האנשים, כל עוד הם לא משתייכים לקבוצות סיכון, לאנשים שנוטלים תרופות מרשם, לנשים בהיריון או מניקות או אנשים שקיבלו הוראה מפורשת ע”י רופא מוסמך להימנע מנטילת מלטונין מסיבות שונות. חשוב להקפיד על נטילה של מלטונין אך ורק בהוראתו ובהמלצתו של רופא בלבד, כדי להימנע מסיבוכים, מהתנגשויות עם תרופות ומשימוש לא תקין שעשוי לגרום לבעיות רפואיות. גם בעת נטילת תוסף תזונה, חשוב להתייעץ עם רופא או רוקח טרם הנטילה.
נטילת יתר: יש דבר כזה
הורמון המלטונין הוא הורמון ממקור טבעי בדרך כלל, ולכן לא נחשב למסוכן. עם זאת, נטילת יתר היא מצב אפשרי, משום שנטילה מעל המינון המומלץ, ובעיקר אם נוטלים בכמויות גדולות מאוד, עשויה לסכן את הבריאות. חשוב ליטול את המלטונין על פי הוראות הרופא בלבד, כולל מינון ושעות נטילה, כדי להימנע ממצב של נטילת יתר או הופעת תופעות לוואי מסוכנות.
סיכום
הורמון המלטונין הוא חשוב ביותר לתהליך של הירדמות ושינה. בעידן המודרני רבים סובלים מתופעות של הפרעות שינה, ולכן רצוי מאוד לבחון את רמת המלטונין באמצעות בדיקה ובהתאם לצורך גם ליטול את ההורמון. יש ליטול את ההורמון בהוראתו של רופא בלבד ולאחר קבלה של הוראות מדויקות באשר לאופן השימוש. מלטונין עשוי להיות הפתרון לבעיות שינה, ולכן כדאי לשקול אותו כאשר מחפשים פתרונות, תרופות או שיטות שיעזרו לשפר את איכות השינה ולהאריך את שעות השינה במהלך הלילה.
שאלות נפוצות