השעון הביולוגי שלנו הוא השעון הפנימי שעוזר לנו לדעת מתי צריך לקום ומתי צריך ללכת לישון. המנגנון הפנימי הזה קיים אצל כל יצור חי, והוא חלק בלתי נפרד משגרת היום ומהתחושה שלנו במהלך היום. לשעון הביולוגי יש השפעה על איכות השינה, כך שיש לו השפעה ישירה על איכות החיים שלנו. אז מהו השעון הביולוגי? והאם אפשר לאפס אותו?
מהו שעון ביולוגי?
שעון ביולוגי הוא מנגנון פנימי שממוקם במוח, ומסייע לאדם להתאים את עצמו לסביבה על פי כמויות האור שסביבו, וכך האדם יכול לדעת מתי צריך ללכת לישון ומתי צריך לקום. במהלך תהליכים אילו, מופקים הורמונים שונים שמסייעים לאדם להרגיש עייפות וצורך ללכת לישון, כמו הורמון המלטונין. פעילות הבלוטה שמפרישה את ההורמון נקבעת ע”י השעון הביולוגי.
איך השעון הביולוגי משפיע על איכות השינה?
השעון הביולוגי מסייע לנו לישון ולקום בערך באותו הזמן, ולישון היטב בלילה. הגוף שלנו עובר שינויים בעקבות הרצון לישון, כמו ירידה בטמפרטורת הגוף ולחץ הדם, ותהליכים פנימיים נוספים, לצד עלייה בהפרשת המלטונין. הוא בעצם הטיימר שמודד את הזמנים במהלך היום ומסייע לאדם לבנות שגרת יום ולהתאים את עצמו לסביבה ולאורח חייו.
שינוי בשעות השינה יכול להשפיע על השעון הביולוגי, ולגרום לשינויים בכמות שעות השינה, באיכות שלהן, וברמת העייפות ותחושת הרעננות בעת היקיצה.

תסמונת השעון הביולוגי הדחוי
תופעה זו, שמכונה גם “תסמונת פאזת השינה הדחויה”, היא תופעה שגורמת לאנשים להיות ערים בשעות הלילה ולישון בשעות הבוקר והצהרים. לתופעה זו יש השפעות גם על תחושת העייפות במהלך היום ועל תהליך הפרשת ההורמונים. אנשים שסובלים מתופעה זו לא מצליחים לישון בלילות, ועשויים למצוא את עצמם עייפים מאוד במהלך היום, וערניים במיוחד במהלך הלילה. מדובר בתופעה כרונית שמלווה את האדם לאורך חייו, ולא מאפיינת תקופה קצרה כמו ג’ט לג.
האם ניתן “לאפס” את השעון הביולוגי?
ניתן לאפס את השעון באמצעות שינוי הרגלים ושמירה על שגרה קבועה. איפוס השעון ידרוש עמידה בשגרה קבועה, בשעות קבועות, ללא פשרות. איפוס השעון ייקח מעט זמן, מספר ימים עד מספר שבועות (ואף יותר במקרים מסוימים), ועל כן יש לדבוק במשימה ולבצע אותה מדי יום כדי שהאיפוס יצליח. חשוב לציין שזה לא תקף עבור תסמונות כרוניות או שינויים כתוצאה מבעיות רפואיות או נפשיות, ועבור אלו יש לפנות לרופא.

איך שינוי השגרה יכול לסייע באיפוס השעון הביולוגי?
- מומלץ ללכת לישון באותה השעה ולקום באותה השעה, גם אם לא הצלחתם להירדם וישנתם מעט. שמרו על כך בעקביות גם אם אתם עייפים מאוד מכמה לילות עם שינה מועטה. עם הזמן, תתרגלו לשעות ותוכלו לחוות שיפור באיכות השינה באופן משמעותי.
- כדאי לכבות את האורות בבית, כשעתיים או שלוש לפני שעת השינה (אפשר להשאיר אורות חלשים), ולהימנע משימוש במסכים לפחות חצי שעה לפני שהולכים לישון.
- כדאי להימנע מאכילה של ארוחות כבדות לפני השינה, ולסיים את הארוחה האחרונה ביום לפחות 3 שעות לפני השינה.
- בצעו פעילות גופנית – הפעילות הגופנית תדרוש מכם הוצאת אנרגיות ומנוחה, ועל כן תוכלו ללכת לישון בשעה הקבועה. עם זאת, כדאי להימנע מפעילו גופנית ממש לפני השינה ולסיים אותה מספר שעות לפני שהולכים לישון, משום שהיא מעוררת.
- הימנעו מצריכה של קפאין לאחר שעות הצהריים.
חשוב לציין שבמקרים שבהם מדובר בתסמונת כרונית או בבעיה רפואית אחרת, יש לפנות לרופא ולקבל טיפול תרופתי מתאים. את הטיפול התרופתי ייתן רופא בלבד.
סיכום
לשעון הביולוגי יש תפקיד משמעותי בשמירה על שגרת חיינו ושעות השינה שלנו. איכות השינה תלויה בתפקודו של השעון הביולוגי, ובלעדיו הגוף לא יידע מתי הזמן לקום ומתי הזמן ללכת לישון. חשוב לשמור על שעות שינה קבועות ולא לגרום לשינויים, אבל אם אלו נגרמים ניתן לנסות את השיטות שפורטו כדי לחזור למסלול.