קרה לכם שבזמן חלום הייתם במודעות שמה שאתם חווים הוא רק חלום? האם התעוררתם פעם מחלום לאחר שהרגשתם שאתם שולטים בכל המתרחש בו? ובכן, ייתכן שחלמתם חלום צלול. אם אהבתם את תחושת המודעות הזאת, או שבכלל לא יצא לכם לחוות חלימה מודעת – חשוב שתדעו כי מדובר בטכניקה שאפשר לפתח. אז מהו בדיוק חלום צלול, מתי הוא מתרחש, איך אפשר להעלות את הסיכויים לחלום אותו והאם יש סיכונים בדבר? על כך נענה במאמר הזה.
מה זה חלום צלול?
חלום צלול (מצב המכונה גם חלימה מודעת או חלימה צלולה) הוא חלום שבו החולם מודע לכך שהוא חולם. וזאת בניגוד לחלומות הרגילים, שאנחנו עשויים לחוות אותם כאמיתיים וממשיים. רמת המודעות בחלום צלול משתנה, והיא נעה בין ידיעה כי זהו רק חלום, לבין שליטה במה שקורה בחלום ובעלילתו, ובפעילות של החולם או של הדמויות האחרות בחלום. את החלומות הצלולים החולם יזכור טוב יותר, בניגוד לחלומות הרגילים. לא ברור בדיוק מהו הגורם לחלימה מודעת, ואין מדובר בתופעה נפוצה למדי: כמחצית מהאוכלוסייה תחווה חלום צלול פעם אחת או יותר במהלך חייהם, ומצב של חלימה מודעת תכופה הוא נדיר יותר.
על חלימת מודעת ומחזורי שינה
מדי לילה, אנו חווים מחזורי שינה שהם למעשה תהליך של כמה שלבים שמתקיימים בזמן שאנחנו ישנים. מחזור שינה אופייני אצל מבוגר אורך בין שעה וחצי לשעתיים, והוא יכול להשתנות בהתאם לאורח החיים שלנו ולפעולות שאנו עושים לפני השינה. מחזור שינה אמור לכלול חמישה שלבים שונים: הירדמות, שינה קלה, שינה עמוקה, שינה עמוקה עם גלי מוח איטיים ושלב REM.
חלול צלול מתרחש בעת שנת ה-REM, המכונה גם “שנת החלומות” משום שמרבית החלומות מתרחשים בזמן זה. השלב הזה מאופיין בפעילות גלי מוח, תנועות עיניים מהירות וקצב לב מהיר.
איך לחלום חלום צלול?
מצד אחד, חלומות צלולים יכולים להתרחש באופן ספונטני וטבעי, בלי שהתכוונו לכך. אך מצד שני, אפשר לפתח טכניקה ושיטות שיגבירו את הסיכויים לחלום חלומות מודעים. אז איך ניתן לעשות זאת?
- בדיקת מציאות – בדיקת מציאות היא בין הדרכים הנפוצות להכיר במודעות בזמן ערות, והיא יכולה לשפר גם את המודעות בזמן החלום. כאשר מתרגלים לבצע פעולות של בדיקת מציאות במהלך היום, זה יכול להפוך לדבר טבעי יותר, ואז החולם יכול לזכור לבצע אותן גם בחלום.
- היגיינת שינה – היגיינת שינה חשובה גם עבור שינה טובה בלילה ולהרגלי שינה בריאים, והיא יכולה להעלות גם את הסיכוי לחוות חלול צלול משום כך. היגיינת שינה טובה כוללת סביבת שינה מרגיעה, נוחה ונעימה, כולל מזרן נוח, טמפרטורה לא גבוהה מדי ולא נמוכה מדי, חדר חשוך, הימנעות מקפאין, אלכוהול ומאכלים כבדים לפני השינה וכן צמצום שעות מסך בסמוך להירדמות.
- יומן חלומות – ביומן חלומות מתעדים וכותבים את כל החלומות שחלמנו או מה שאנחנו זוכרים מהם. באמצעות כתיבת יומן חלומות, אפשר לסייע למוח להיות מודע יותר לחלומות, מה שמקרב אותנו צעד נוסף לחלימה מודעת. אם תרצו לכתוב יומן כזה, הניחו מחברת וכלי כתיבה ליד המיטה ונסו לכתוב את החלומות ברגע שאתם מתעוררים.

איך עושים בדיקת מציאות?
הינה כמה שיטות שבאמצעותן תוכלו לבצע בדיקת מציאות ולתרגל חלימה צלולה:
- מבחן הזיכרון: זוהי שיטה נפוצה ונחשבת קלה לביצוע, כי כל מה שצריך לעשות הוא לשאול את עצמכם “איך הגעתי לכאן?”. למעשה, מדובר בשחזור של הפעולות שנעשו עד הרגע שבו התעוררתם בבוקר.
- לספור אצבעות: גם פעולה זאת די פשוטה לביצוע. כשאתם נמצאים בחלום, ספרו את האצבעות. זה יכול להיות כל מספר מלבד המספר האמיתי של האצבעות. אפשר לבצע את הבדיקה הזאת כמה וכמה פעמים.
- תשאול דמויות: חוץ מהשאלה שאתם יכולים לשאול את עצמכם “האם זה חלום”, במהלך החלום שלכם תנסו פשוט לשאול את הדמויות סביבכם האם זה חלום באמת.
- התבוננות במראה: מעניין לדעת שבחלומות בדרך כלל ההשתקפות במראה תיראה מוזרה או שלא ניתן להתבונן במראה כלל. אם כן, בזמן החלון נסו להתבונן במראה ואם התוצאה היא לא בדיוק מציאותית – אתם בחלימה מודעת.
יש בזה סיכונים?
לרוב, חלום צלול איננו מסוכן ונחשב לבטוח. עם זאת, כאשר הוא קורה לעיתים קרובות, הוא עשוי לגרום להפרעות שינה, משום שהטכניקה הזאת למעשה מפריעה לשינה הסדירה. כמו כן, הטכניקה עשויה להוות סכנה למי שסובל מהפרעות בריאות הנפש: החלום הצלול עשוי להחריף דיכאון וחרדה, לגרום לניתוק מהסביבה ואף לטשטש את הגבול בין מה שאינו אמיתי לבין מציאות. אם כן, במצבים של הפרעות שינה כרוניות והפרעות נפשיות שונות, כדאי להימנע מהטכניקה הזאת.
לסיכום
חלום צלול יכול להיות חוויה מעניינת ומרתקת בהחלט, אבל חשוב לבצע את התהליך באחריות, ובכל מקרה שבו אתם מרגישים כי הוא פוגע בשינה שלכם או בתחושות היומיומיות שלכם, רצוי להפסיק לבצע אותו. ובכל מקרה, אין לראות במידע האמור כהמלצה מכל סוג שהיא. שינה נעימה וחלומות צלולים!