ערנות ואנרגיה במהלך היום חשובים לניהול שגרת יום תקינה ופרודוקטיבית בעבודה, בלימודים ובבית. עם זאת, יש אנשים רבים שזה לא ברור מאליו עבורם, והם חווים קשיים בשגרת יומם, אנרגיה נמוכה, בלבול וקושי להתרכז וזאת משום שהם סובלים מהיפרסומניה. מדובר בהפרעת שינה שנובעת ממספר גורמים ולה מספר דרכי טיפול. אז מה חשוב לדעת – ואיך מטפלים בתופעה?
מהי היפרסומניה?
היפרסומניה (Hypersomnia, נקראת גם יתר-שינה) היא הפרעת שינה המאופיינת בעייפות כרונית, בקושי להתעורר בבוקר, בישנוניות ובנטייה להירדמות לאורך היום, על אף זמן שינה מספק בלילה. הפרעה זו יכולה לפגוע בתפקוד יומיומי תקין של הסובלים ממנה: קושי להתרכז בעבודה או בלימודים, חוסר ערנות ואנרגיה, מצב רוח ירוד – כל אלה הם חלק מהתחושות והקשיים של הסובלים מהיפרסומניה.
התסמינים של היפרסומניה
יש מספר תסמינים שנפוצים בקרב אנשים הסובלים מהפרעת שינה זו, למשל:
- קשיי ריכוז – הסובלים מהפרעה זו יכולים לחוות קשיי ריכוז ובלבול במשימות יומיומיות בסיסיות, וכן במשימות הנדרשות במסגרת העבודה או הלימודים.
- פגיעה בשגרת היום – בשל העייפות והתשישות המאפיינים את ההפרעה, שגרת היום עשויה להיפגע בשל הקושי להשלים משימות ומפני שיש צורך להירדם לעיתים תכופות.
- נטייה להירדמות – תסמין נוסף הוא נטייה להירדמות באופן מוגבר. הסובלים מהתופעה יכולים להירדם או לנמנם אפילו במקומות ציבוריים ורועשים, ואף במצבים חריגים ומסוכנים כמו תוך כדי נהיגה.
- תסמינים דיכאוניים – חלק מהלוקים בהפרעה יכולים לחוות מצב רוח ירוד, ולפיכך להיראות דיכאוניים וחסרי אנרגיה. כמו כן, אנשים אלו יכולים לחוות בין היתר גם חרדה.
סוגי היפרסומניה
יש להבחין בין שני סוגים של היפרסומניה: היפרסומניה ראשונית והיפרסומניה משנית או חוזרת. הלוקים בהיפרסומניה ראשונית חווים עייפות יתר ללא קשר למצבים רפואיים אחרים, ואילו הסובלים מהיפרסומניה משנית יכולים לחוות נוסף על תסמין זה גם הפרעות שונות הקשורות למחלה, דוגמת דום נשימה בשינה, אי ספיקת כליות ופרקינסון. כל אלו עשויים לגרום לאיכות שינה ירודה שתוביל לעייפות ולחוסר אנרגיה במהלך היום.
נוסף על כך, ניתן לסווג את הפרעת ההיפרסומניה לשלושה תת סוגים עיקריים:
נרקולפסיה
הסובלים מהפרעת השינה נרקולפסיה חווים עייפות כרונית ונטייה מוגברת להירדמות במהלך היום גם לאחר שנת לילה ארוכה ומספקת, לצד סימפטומים נוספים כמו קטפלקסיה (מצב של איבוד טונוס שרירים הגורם לתחושת חולשה בגוף), שיתוק שינה והזיות היפנגוגיות, שבהן האדם חווה חלומות מציאותיים.
היפרסומניה אדיופטית
אנשים הלוקים בהיפרסומניה אדיופטית יסבלו מישנוניות יתר ומעייפות רבה במהלך היום, ויזדקקו לשעות שינה רבות בהשוואה לאנשים אחרים. ההנחה היא שהפרעה זו קשורה למצב הנפשי שבו מצוי האדם.
תסמונת קליין לוין
הפרעת ההיפרסומניה מאופיינת בתסמונת קליין לוין. מדובר במחלה נוירולוגית נדירה המתבטאת בהתקפי ישנוניות הנמשכים בין מספר ימים למספר שבועות. הסובלים מהפרעה זו יכולים לחוות הפרעות נוספות במהלך ההתקפים, דוגמת אכילה כפייתית או דחף מיני מוגבר.
הגורמים להיפרסומניה
להיפרסומניה מספר גורמים אפשריים, ובהם:
- הסיבה העיקרית להיפרסומניה היא בעיה במנגנונים במוח האחראיים על תפקודי השינה והערות.
- דום נשימה בשינה הוא גורם נוסף להיפרסומניה. מצב זה עשוי לגרום לבעיות נשימה בלילה, ומאלץ את הסובלים ממנו להתעורר במהלך הלילה מספר פעמים.
- פגיעות וחבלות ראש, וכן מחלות נוירולוגיות דוגמת מחלת פרקינסון.

אומרים שאתם סתם מפונקים? גשו לאבחון
במקרה שבו אדם חווה לעיתים תכופות את התסמינים שפירטנו לעיל, ומזדהה עם התחושות המלוות את הסובלים מהיפרסומניה, רצוי לגשת לרופא מומחה לצורך אבחון ולהתאמת טיפול. ראשית יתשאל הרופא את המטופל באשר לסימפטומים שהוא סובל מהם וכן בנוגע להיסטוריה הרפואית שלו. באופן כללי, רופאים משתמשים במספר בדיקות כדי לאבחן את ההפרעה, ובהן:
- בדיקת שינה – בדיקת שינה במהלך היום שבעזרתה ניתן לבדוק את סוג השינה של האדם.
- יומן שינה – המטופל יתבקש לתעד את שעות השינה וההתעוררות שלו במהלך הלילה כדי לעמוד על דפוסי השינה שלו.
- דירוג הישנוניות – המטופל יתבקש לאמוד את מידת העייפות והישנוניות שלו במהלך היום כדי לקבוע את חומרת ההפרעה.
- מעבדת שינה – ביקור במעבדת שינה שתבדוק פרמטרים שונים במהלך השינה של האדם בלילה.
דרכי הטיפול
בפני הסובלים מהיפרסומניה עומדות מספר דרכי טיפול בסימפטומים שיכולות להשתנות בהתאם לגורם להפרעה. חשוב לציין כי הדרכים הבאות אינן המלצה רפואית מכל סוג שהיא, ולפני תחילתו של כל טיפול יש להתייעץ עם רופא מומחה.
- טיפול תרופתי – תרופות לטיפול בנרקולפסיה יכולות לשמש גם לטיפול בהיפרסומניה. כך למשל, תרופות ממריצות כגון אמפטמין ומתילפנידאט יכולות לסייע לתחושת ערנות וערות. כמו כן, גם תרופות נוגדות דיכאון מסוג SSRI יכולות להיות יעילות.
- שינוי באורח החיים – כחלק מהתהליך הטיפול יתבקש המטופל להקפיד על היגיינת שינה וכן על תוכנית שינה כדי להביא לשיפור בסימפטומים.
- תזונה – שינוי הרגלי התזונה והימנעות מצריכת האלכוהול יכולים להביא לשיפור גם כן. התאמת תזונה ע”י רופא או איש מקצוע יכולה להביא לשיפור ברמות האנרגיה במהלך היום.
לסיכום
הפרעת ההיפרסומניה, לצד הפרעות שינה נוספת, יכולה להקשות על ניהול תקין של שגרת חיים וריכוז במשימות שונות. נוסף על כך, הסובלים ממנה יכולים להירדם במצבים לא מותאמים ולחוות תסמינים דיכאוניים. חשוב לדעת כי ניתן לטפל בתסמינים השונים ולהביא לשיפור ברמת החיים של הסובל מההפרעה. כדי לאבחן את ההפרעה ולהתאים טיפול, יש להתייעץ עם רופא מומחה.
שאלות נפוצות
מהי היפרסומניה?
היפרסומניה (נקראת גם יתר-שינה) היא הפרעת שינה המאופיינת בישנוניות יתר במהלך היום, גם לאחר שנת לילה טובה וארוכה. הפרעה זו יכולה להשפיע על ניהול תקין של שגרה יומיומית, קשיים בריכוז והירדמות במצבים לא מתאימים.
מהם הסוגים השונים של היפרסומניה?
להיפרסומניה שני סוגים: היפרסומניה ראשונית והיפרסומניה משנית, וכן מספר דרכי ביטוי עיקריות, ובהן הפרעת נרקולפסיה, היפרסומניה אדיופטית ותסמונת קליין לוין.
מהם התסמינים של ההפרעה?
להיפרסומניה מספר תסמינים בולטים, ובהם נטייה להירדמות באופן מוגבר, אף במצבים לא מותאמים כגון שיחה ונהיגה, קשיי ריכוז, ישנוניות, עייפות מוגברת ותסמינים דיכאוניים.
איך מאבחנים?
אם סובלים מחלק מהתסמינים של ההפרעה, יש לפנות לרופא מומחה כדי שיסייע באבחון ובהתאמת טיפול. הרופא יתשאל את המטופל באשר לסימפטומים שאותם הוא חווה וכן יבצע בירור בנוגע להיסטוריה הרפואית. חלק מהאבחון יכול לכלול ביקור במעבדת שינה, ניהול יומן שינה ועוד.
כיצד ניתן לטפל בהיפרסומניה?
יש מספר דרכי טיפול שיכולים להקל בסימפטומים השונים של ההפרעה. ניתן לקבל טיפול תרופתי בתרופות ממריצות ושינוי אורח חיים והרגלי תזונה ושתיית אלכוהול. בכל מקרה, לפני כל טיפול, יש להתייעץ עם רופא או רוקח.
שאלות נפוצות