מחקרים רבים מצביעים על כך שלשנת לילה טובה ואיכותית יש השפעה על תפקוד תקין במהלך היום ועל שמירה על הבריאות הפיזית והנפשית. עם זאת, ניכר כי אורח החיים המודרני גורם, בין היתר, להפרעות בשינה, דוגמת אינסומניה (נדודי שינה). במאמר זה נציג את המידע החשוב בנוגע להפרעת שינה זו, נסביר על הסוגים השונים שבהם היא מתבטאת וכן על דרכי הטיפול.
מהי אינסומניה?
אינסומניה (Insomnia), השם הלועזי לנדודי שינה בעברית, היא הפרעת שינה המוגדרת כמצב של חוסר שינה בלילה או של שינה בלתי מספקת או תקינה, ולפיכך עשויה לגרום לעייפות לאורך היום. הגורמים להפרעה זו שאנשים רבים חווים בזמנים שונים בחייהם, נובעים ממצבים רפואיים שונים וכן נפשיים, דוגמת לחץ וחרדה. עם זאת, נדודי שינה יכולים להיות הפרעה בפני עצמה, ללא קשר לגורמים חיצוניים או פיזיולוגיים.
התסמינים של אינסומניה
אנשים הסובלים מאינסומניה בדרך כלל לא יצליחו להירדם מהר בלילה. מלבד קשיים בהירדמות, הם עשויים לסבול גם מיקיצות מרובות במהלך הלילה ומשינה לא רציפה, וכן מהתעוררות מוקדמת בבוקר. תסמין נוסף לנדודי שינה הוא עייפות מוגברת במהלך היום גם לאחר מספר סביר של שעות שינה בלילה (6 שעות ויותר).
ההשלכות של אינסומניה
נדודי שינה פוגעים בתפקוד היומיומי של האנשים הסובלים מהם. תחושת עייפות, ישנוניות וקושי להתרכז הן מהתחושות הנפוצות של הסובלים מאינסומניה. נוסף על כך, התופעה יכולה לגרום גם לפגיעה בתפקוד החברתי, לתחושת מתח ולמצב רוח ירוד.
כמה זמן זה נמשך?
יש סוגים של נדודי השינה, ובהם אינסומניה כרונית ואינסומניה לפרקי זמן קצרים:
אינסומניה כרונית
כאשר נדודי השינה נמשכים מספר חודשים ולפחות שלושה לילות בשבוע, מדובר באינסומניה כרונית (נקראת גם אינסומניה פסיכופיזיולוגית). זהו מצב שבו הגוף נכנס למצב של עוררות יתר בזמן שהאדם מנסה להירדם מצב זה יכול להיגרם בשל גורמים שונים, כגון שתיית קפאין, אלכוהול לפני השינה או שינה במהלך היום. בקרב אנשים שסובלים מאינסומניה כרונית מתקיים לרוב מעין מעגל, שבו הסובל מההפרעה מפתח חרדה שלא יצליח להירדם, מה שמונע ממנו להירדם במהירות לילה אחר לילה.
אינסומניה לפרקי זמן קצרים
בניגוד לאינסומניה כרונית, אינסומניה יכולה להיות גם קצרת מועד, ולהימשך בין לילה אחד בשבוע ועד למספר שבועות. הגורמים לתופעה זו מגוונים, ובהם בעיות נפשיות ורגשיות, מחלה, וכן גורמים סביבתיים שמפריעים למהלך שינה תקין, דוגמת מזג אוויר ורעש. מצב זה יכול לנבוע גם משינויים בזמן השינה, כמו יעפת (ג’ט לג) והתעסקות בעבודה או בלימודים במהלך הלילה. חשוב לציין כי אינסומניה כרונית עשויה להתפתח ממצב של אינסומניה קצרת מועד.
דרכי הטיפול באינסומניה
לאחר שאדם אובחן כסובל מנדודי שינה, עומדות בפניו מספר דרכי טיפול אפשריות בתופעה. להלן מספר דרכים לכך:
טיפולים התנהגותיים
טיפולים התנהגותיים כוללים דרכים שונות לטיפול בהיגיינת השינה של הסובל מנדודי שינה. ניתן לסגל הרגלי שינה נכונים בעזרת אימוץ מספר כללים פשוטים אך חשובים, כמו:
- הקפדה על שעות שינה קבועות; לא להתאמץ להירדם בכוח ולא לחשוב על כך לפני השינה.
- הימנעות משתיית אלכוהול וקפאין בסמוך לשינה, ואף מספר שעות לפניה.
- לשמור על סביבת שינה נטולת גירויים ומנוטרלת מרעשים ומאור.
- להימנע מפעילות גופנית מאומצת לפני השינה. רצוי להקפיד על פעילות במשך כ-20 דקות בכל יום, אך לא בסמוך לשינה.
- הימנעות משנת צוהריים ומהירדמות במהלך היום.
- להפחית הישארות במיטה במהלך היום, ולא להשתמש בה לצרכים אחרים מלבד שינה, כגון אכילה, צפייה בטלוויזיה, לימודים, קריאה ועוד

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)
שיטת הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT) היא סוג של טיפול פסיכותרפי (שיטת טיפול נפשי), שממוקד מטרה ומוגבל בזמן. שיטה זו נחשבת ליעילה במיוחד לטיפול במגוון רחב של הפרעות ובהן נדודי שינה. הטיפול יעיל לפחות כמו טיפול בתרופות שינה (שעליהן נרחיב בהמשך), ולו יתרון עליהן, משום שהוא לא מלווה בתופעות לוואי.
תרופות שינה
תרופות שינה הן לרוב יעילות בטיפול באינסומניה, אך חשוב לדעת כי הן עשויות לגרום לתלותיות ולהתמכרות גופנית ונפשית. מדובר בתרופות מרשם, ולכן יש ליטול אותן בתיאום ובהמלצה של רופא מומחה בלבד. תרופות שינה לא מומלצות לאנשים הצורכים אלכוהול, והשילוב בין השניים עשוי להיות קטלני. השימוש לא מומלץ גם לנשים הרות, לקשישים, לסובלים ממחלות שונות, ועוד. במצבים מסוימים, למשל כשסובלים מנדודי שינה לצד מחלה אחרת, ניתן להשתמש בתרופות אחרות שמטרתן לטפל במחלה האחרת, שאחת מתופעות הלוואי שלה היא תחושת ישנוניות. יש מספר סוגים שונים של תרופות שינה המשווקות כיום:
- תרופות שינה מקבוצת הבנזודיאזפינים, כגון בונדורמין. מלבד הטיפול בנדודי שינה, הן כוללות גם אפקט אנטי חרדה, דיכאון וכו’. לרוב, תרופות אלו יעילות לטווח הקצר.
- תרופות שינה מקבוצת הנון־בנזודיאזפינים, דוגמת אמביאן. מדובר בתרופות חדישות יותר לעומת התרופות שהוזכרו בסעיף הקודם, ולהן יתרונות נוספים, כמו השפעה ממוקדת, ולרוב הן לא ממכרות.
- תכשירים המכילים מלטונין או את נגזרותיו, כמו סירקדין.
לסיכום
אינסומניה היא אחת מהפרעות השינה השכיחות ביותר ברחבי העולם בקרב מבוגרים., לתופעה זו מספר תסמינים והשלכות שעשויים ללוות את הסובלים ממנה. עם זאת, חשוב לדעת כי יש מספר טיפולים שונים שהוכחו כיעילים. לפני התחלת טיפול תרופתי, יש לקבל אבחנה מרופא ולהתייעץ איתו בנוגע למינונים ולסוגי התרופות.
שאלות נפוצות