ייתכן שרובנו נתקלנו במהלך חיינו במונח “פריצת דיסק” או מאנשים הסובלים מפציעה זו בשל סיבות שונות. משום שמדובר בתופעה שאינה נדירה במיוחד, חשוב לנו להביא לפניכם במאמר הזה את המידע שצריך לדעת על פריצת דיסק, הגורמים, התסמינים ואיך מטפלים בזה?
קצת על הגב והדיסק הבין חולייתי
לפני שניגע בנושא פריצת הדיסק בגב, נסביר קצת על מבנה עמוד השדרה והדיסק הבין חולייתי. עמוד השדרה שלנו מורכב מ-24 חוליות, ובתחתית נמצאת עצם הזנב. במרווח בין חולייה לחולייה יש דיסק, הנקרא הדיסק הבין חולייתי, שתפקידו הוא לשמור על מבנה תקין ויציב של עמוד השדרה, לאפשר תנועה ולבלום זעזועים. הדיסק הבין חולייתי בנוי מטבעת חיצונית אשר בנויה משכבות של סחוס חזק, ובתוכו גרעין פנימי שעשוי מסחוס צמיגי דמוי נוזל סמיך מאוד, שמטרתו לשמור על המרווח בין החוליות ולבלום זעזועים.
פריצת דיסק נגרמת כאשר הסחוס הקשיח בדיסק מתחיל להישחק בשל עומסים על עמוד השדרה לאורך זמן, הוא מתבקע והסחוס הפנימי והנוזלי יותר פורץ החוצה מהדיסק. ולכן, הסובלים מפריצת חשים כאבים עזים, משום שהנוזל הסחוסי עשוי להוביל לידי לחץ על העצבים בעמוד השדרה.
גורמי הסיכון לפריצת דיסק
יש מגוון גורמים, גנטיים וכן חיצוניים, שיכולים להעלות את הסיכוי של אדם לסבול מהתופעה הזאת. אלו הם חלק גורמי הסיכון החיצוניים העשויים להגביר את הסיכוי לפריצת דיסק:
- עודף משקל – עודף משקל עשוי לגרום ללחץ ולעומס מוגבר על אזור עמוד השדרה.
- ישיבה ממושכת – ישיבה ממושכת אינה תורמת לבריאות הגב, משום שבמהלכה מופעל לחץ על עמוד השדרה.
- שרירי גב חלשים – במצב שבו שרירי הגב חלשים, רוב העומס מופעל על עמוד השדרה.
- עישון – החומרים שיש בסיגריות רעילים לרקמות ולסחוסים בין חוליות הגב והורסים אותם, ולאורך זמן עשויים לגרום לפריצת דיסק.
- הרמת משקלים כבדים – אנשים שמרימים משקלים כבדים לעיתים קרובות, למשל במסגרת עבודתם, עשויים להפעיל לחץ ועומס על עמוד השדרה.
התסמינים הנפוצים של פריצת דיסק
לפריצת דיסק כמה תסמינים נפוצים של כאב באזור הגב והגפיים. כך למשל, הסובלים מפריצת דיסק יכולים לחוות כאבים עזים בגב שמחריפים בעת הליכה, ישיבה או עמידה ממושכות. גם תחושות של כאב ותחושת הירדמות לאורך אחת הגפיים וכן הרגשת נימול, שריפה או דגדוג באזור הגב, הישבן והגפיים יכולות להופיע. כמו כן, כשיש פריצת דיסק היוצרת לחץ חוט השדרה או על השורשים, הכאבים יכולים להתבטא באיברים אחרים בגוף אשר קשורים לעצבים שבהם הנוזלי הסחוסי נוגע, כמו למשל כף הרגל. בכל מקרה, הכאבים יכולים להתבטא באזורים שונים בגב וכן בגוף, וזאת בהתאם למקום פריצת הדיסק (בצוואר, בגב התחתון, מותני).
עם זאת, חשוב לציין שבמקרים רבים פריצת דיסק לא גורמת לתסמינים ולכאבים כלל.

מה כולל תהליך האבחון?
עם כל הופעה של כאבי גב או כאבים באזורים אחרים בגוף, חשוב לגשת לאורתופד או איש מקצוע כדי שיוכל לאבחן את מקור הכאב והבעיה, משום שבאמצעות אבחנה מדויקת ונכונה ניתן להתאים טיפול הולם. כשיש חשש לפריצת דיסק, יישלח המטופל לבדיקה פיזיולוגית וכן להדמיה מסוג בדיקת CT או בדיקת MRI. עם זאת, חשוב לדעת כי בקרב כ-65% מהאוכלוסייה עשויה להתגלות פתולוגיה של הדיסק בבדיקת הדמיה. על כן, פעמים רבות עשויים לקשר את כאבי הגב שממנו סובל המטופל לפריצת הדיסק שהתגלתה – בעוד שייתכן שמקור הכאב כלל לא ממנה. זאת הסיבה שחשוב לבצע בדיקת מדוקדקת אצל אורתופד מומחה בכדי לקבל את האבחנה המדויקת.
דרכי טיפול בפריצת דיסק
לאחר אבחנה כי מקור הכאבים הוא אכן בפריצת דיסק בעמוד השדרה, הרופא יכול להציע למטופל דרך טיפול אחת או יותר כדי לטפל בבעיה.
פיזיותרפיה
טיפול פיזיותרפי עשוי להקל את הכאבים של פריצת הדיסק, במקביל לנטילת טיפול תרופתי. במהלך הטיפול המטפל יכול להשתמש באמצעים שונים כגון זרמי חשמל, חימום המקום או קירור המקום ועיסויים להזרמת הדם, וכן לבצע תרגילים למטופל כדי לחזק את השרירים ולהגמישם.
רפואה משלימה
גם טיפולי רפואה משלימה במקביל למקור טיפולי אחר במסגרת קופת החולים יכולים לסייע, כמו למשל דיקור סיני, עיסוי רפואי, טווינא, רפלקסולוגיה וכדומה.
מרפאת כאב
במקרים שבהם הטיפולים הפיזיותרפיים אינם עוזרים או משפרים את המצב באיטיות, הרופא עשוי להמליץ מרפאת כאב.
ניתוחים
במקרים מסוימים של פריצת דיסק הרופא המטפל יכול להמליץ על ניתוח. מטרת הניתוח היא להסיר חלק מהדיסק שנפרץ וכן להפחית את הלחץ שנוצר על העצבים. יש מגוון ניתוחים לפריצת דיסק, שכל אחד מהם מתאים לסוג פריצת דיסק אחר.
השפעת המזרן על פריצת דיסק
שנת לילה נוחה, טובה ובריאה מתחילה במזרן טוב ואיכותי, וכמובן כשמדובר במצב שבו סובלים מכאבי גב ושלד נקודתיים או כרוניים. כיום יש מזרנים אורתופדיים אשר פותחו בטכנולוגיות השינה המתקדמות (כמו שתוכלו למצוא אצלנו בגטה כמובן), שכל מטרתם הוא לספק תמיכה מרבית בגוף, ובדגש על הגב. אם כן, מזרנים לבעיות גב שנבחרים בקפידה יכולים רק להועיל בזמן תהליך ההחלמה מפריצת דיסק או מכל הפרעה המשפיעה על הגב והשלד, וכמובן שגם לטווח הארוך.
לסיכום
במאמר זה ריכזנו עבורכם מידע על פריצת דיסק, התסמינים, האבחון, דרכי הטיפול ועוד קצת על חשיבות המזרן על הבריאות והשינה שלנו. אם המאמר עניין אתכם, אתם מוזמנים לגלוש לבלוג שלנו ולהתרשם ממאמרים נוספים הקשורים לבריאות הגוף והשינה. בריאות איתנה ושינה נעימה!
שאלות נפוצות
מהי פריצת דיסק?
פריצת דיסק היא מצב שבו הסחוס הממוקם בין חוליות עמוד השדרה נפרץ בשל עומסים ולחצים, והנוזל הסחוסי יוצא מתוכו ונוגע בעצבים בעמוד השדרה. תופעה זו יכולה לגרום לכאבים עזים בגב וכן באיברים אחרים בגוף.
מהם הגורמים העיקריים לפריצת דיסק?
הגורמים לפריצת דיסק הם גנטיים אך גם חיצוניים. עם הגורמים לסיכון לפריצת דיסק ניתן למנות השמנת יתר, ישיבה ממושכת, חוסר בפעילות גופנית, שרירי גב חלשים, עישון ועוד.
מה ההבדל בין בקע, בלט ופריצת דיסק?
בקע בלט ופריצת דיסק הם למעשה שלבים שונים בהתבקעות הדיסק הסחוסי שיש בין חוליות עמוד השדרה. בבקע הסחוס מתחיל להתבקע, בבלט הסחוס מתבקע באופן משמעותי יותר, ואילו בפריצת דיסק הסחוס הצמיגי פורץ את הסחוס הקשיח.
האם מדובר במשהו הפיך?
כיום יש מגוון דרכי טיפול שיכולים להפחית ולהקל את הכאבים הנגרמים מפריצת דיסק בגב.
מהן דרכי הטיפול?
ניתן לטפל בפריצת דיסק באמצעות דרכי טיפול שונות, למשל טיפולים פיזיותרפיים, רפואה משלימה, טיפול תרופתי, טיפול במרפאת כאב, ואף באמצעות ניתוח לפריצת דיסק.