מן השינה של הילד שלכם מתקרב ובא, אתם מובילים אותו למיטתו ומשכיבים אותו לישון. כעבור זמן קצר אתם מבחינים שהוא עדיין לא נרדם או בכלל מעדיף להירדם מול הסמארטפון או הטלוויזיה בחדר. מה לעשות? ובכן, אנו מציעים לכם לנסות להקריא לו סיפור לפני השינה, ואף להפוך את זה לשגרה של ממש. אז למה כדאי לכם להקריא לילד שלכם סיפור לפני והשינה ואילו ספרים מומלצים עבור כך?
מהי התרומה של הקראת סיפור לפני השינה?
לקריאת סיפור לפני השינה יכולה להיות תרומה גדולה על הילד שלכם מבחינות רבות:
- פחות זמן מסך – כיום ילדים רבים בגילים שונים מבלים יותר ויותר שעות מול המסכים – מול הטלפון החכם שלהם, מול הטאבלט או מול הטלוויזיה. לא נדבר כאן על השפעות המסכים על ילדים, אבל הקראת סיפור מתוך ספר בדרך המסורתית והרגילה יכולה להיות השעה ביום שבה הילד שלכם ולמעשה גם אתם נגמלים מהמסכים ומקדישים זמן לפעילות נעימה ומפתחת מחוץ לעולם הווירטואלי.
- זמן איכות משותף – חיי היומיום שלנו נוטים להיות עמוסים ובמשך רוב שעות היום אנחנו לא פוגשים את הקטנטנים שלנו. גם הזמן המשותף של ההורים והילדים בבית לרוב מוקדש לפעילויות, איך לומר, שאינן מהנות במיוחד, כמו הכנת שיעורי בית ולמידה למבחן עם הילדים או ביצוע מטלות אחרות בבית. אם כן, השעה שלפני השינה היא הזמן המושלם להורה ולילד כדי לעצור ולשוחח בנחת ובנעימות, לקרוא את הספר ולשאול עליו שאלות, בשקט ובכיף.
- פיתוח החשיבה והדמיון – אין עוררין על כך שלקריאת ספרים באופן כללי, ובמיוחד בגילים מוקדמים, יש תרומה לפיתוח השפה, החשיבה, הדמיון והיצירתיות. ככל שילד יקרא יותר ספרים, כך הוא חשוף ליותר מסרים, רעיונות וסיפורים ובהתאם גם יתפתחו אצלו יכולות נוספות. משום שקריאת ספר מדי לילה מאפשרת לגוון ולבחור כל פעם ספר אחר, כך הילד ייחשף ליותר סיפורים ותכנים, מה שיסייע לו להעשיר את עולמו הפנימי.
- תורם להתפתחות השפה – הקראת סיפורים וקריאה באופן כללי בקרב ילדים (וגם מבוגרים) מפגישה אותם עם אוצר מילים וביטויים חדשים כמעט כל הזמן. ולכן, מדובר בהזדמנות פז להרחיב את אוצר המילים של הקטן שלכם ולפתוח אותו למילים וביטויים שהוא לא הכיר עד כה. אם הילד נמצא בשלבי לימוד קריאה, תוכלו לשתף אותו בקריאה או לתת לו לנסות לזהות אותיות לבד – תלוי בשלב שבו הוא נמצא. גם אם תקדישו לנושא אפילו שתי דקות במהלך ההקראה, עדיין מדובר בלימוד חווייתי וכיפי יחד.

איך ליישם את הקראת הסיפור לפני השינה?
אז השתכנעתם שקריאת סיפורים לפני השינה חיונית וחיובית עבור ילדכם. אז איפה מתחילים ואיך?
- לתת לילד לבחור – אם אתם נתקלים בסירובים מצד הילד לקרוא סיפור לפני השינה יחד איתכם תוכלו לתת לו לבחור את הספר שאותו הוא רוצה לקרוא הלילה. פרשו לפניו מגוון ספרים שמהם יוכל לבחור, ואף נסו להמליץ לו על ספר. אגב, כדי להרגיל את הילד להקראת ספר לפני השינה חשוב לנסות להתחיל זאת החל מגיל צעיר, ולנסות להחדיר בו את אהבת הספר והקריאה.
- מאיפה להביא ספר? – יכול להיות שיש לכם ספרייה ובה כמות יפה של ספרים שקניתם במהלך השנים, וזה נהדר, משום שמדובר במאגר ספרים שלמעשה שתוכלו למחזר. אך אם אין לכם מגוון רחב של ספרים או שאתם מעוניינים לגוון עבור הילד, חשוב לזכור כי ניתן לשאול ספרים מהספרייה העירונית בעירכם או לשאול מספריית גן הילדים או בית הספר של ילדכם. בספרייה תוכלו לבחור יחד עם הילד את הספרים וכן ליהנות מתחלופה גבוהה של ספרים מדי לילה.
- לדבר על הסיפור – אז אחרי שקראתם את הסיפור לילד, רצוי שלא תקפלו את הספר ותכבו את האור מייד לאחר מכן. זהו הזמן לנוח לצד הילד ולדבר איתו על הסיפור: לשאול שאלות על הסיפור עצמו או לפתוח נושא לדיון המתבסס על המסרים כפי שהם עולים מהסיפור. זוהי הזדמנות לשיח נעים ביניכם וכן לפיתוח החשיבה אצל הקטן שלכם. שאלות נוספות שיכולות להתעורר בעקבות הסיפור הן למשל “מהי הדמות שאהבת ביותר?”, “מה אתה חושב על סוף הסיפור?”, “מה היית עושה אחרת במקום הגיבור בסיפור?” וכיוצא בזאת.
רשימת סיפורים לפני השינה
יש שלל ספרים טובים ומעניינים שתוכלו לקרוא לילדכם לפני השינה. בחירת הספר תלויה בגיל הילד, וניתן להתחשב גם בהעדפותיו. כך למשל, אם הוא אוהב בעלי חיים, אפשר לבחור ספר המשלב אלמנטים של בעלי חיים וכדומה. כמו כן, באמצעות ספר תוכלו פעמים רבות להעביר מסר חינוכי לילד, וזהו דבר נוסף שתוכלו לחשוב עליו לפני בחירת הספר. אם אתם צריכים רעיונות בכל מקרה, ריכזנו כאן 3 סיפורים שיתאימו לזמן שלפני השינה:
לא רוצה לקום / רות אורן
עלילת הספר “לא רוצה לקום” אומנם מקדימה במעט את זמן ההתעוררות של הבוקר, אבל מדובר בתזמון טוב למדי והוא מתאים במיוחד לילדים המתקשים לקום בבוקר מהמיטה. הספר מתחיל בתום גיבור הסיפור, שלא רוצה לקום ביום ראשון בבוקר, ואבא שלו מנסה להעיר אותו בדרכים מסוימות – האם זה יצליח לו?
מי מפחד מקוקורונה? / פנינה בן ארי
תיווך תקופת הקורונה וההתמודדות עימה באמצעות ספר ילדים נחמד היא דרך נהדרת למדי. מדובר בסיפור משעשע וחביב על ילדה קטנה שמחליטה לגרש את הקורונה בדרך שלה. רגע לפני שהיא הולכת לישון, היא מכנסת את כל הצעצועים שלה וחושבת כיצד אפשר לעשות זאת.
אחר צוהריים קסום עם אבא / שי כהן
בסיפור זה תקבלו יחד עם ילדכם הצצה לאחר הצוהריים של אב ובנו, בדרך חזרה מהגן דרך גינת המשחקים. במהלך ההרפתקה, האבא והילד מתגברים על שלל אתגרים ומכשולים מעניינים כמו דרקוניות, נהר לבה ועוד.
איך ניתן לשלב את הסיפורים כחלק מטקס השינה?
אם תרצו לסייע לילד שלכם לישון במיטה שלו, במיוחד כאשר אתם נתקלים בסירובים חוזרים ונשנים לישון, תוכלו ליצור ממש מעין טקס הקראת סיפור לפני השינה, לפי צורכי הילד והנוחות שלכם. כך למשל, הטקס יכול להתחיל בכך שהילד בוחר את הספר שהוא רוצה שתקריאו לו. זה יכול לקרות בשעת הצוהריים לאחר שהוא חוזר מהמסגרות או כמה רגעים לפני שמתחילים בהקראה. החליטו שאתם נפגשים להקראה בשעה מסוימת, והקפידו לעמוד בה. לאחר שהקראתם לו את הספר, דנתם עליו ושוחחתם קצת על היום שהיה, כסו את הקטנטן, נשקו לו נשיקת לילה טוב וכבו את האור, או כל מחווה אחרת שתגרום לו לישון טוב יותר.
לסיכום
אם כן, רגע אחרי שהקטנטן שלכם נשכב על המיטה והניח ראשו על הכרית – זה הזמן להוציא את הספר שיעזור לו להירדם ולישון טוב, יסייע לפיתוח החשיבה והדמיון שלו וכן יעזור לחיזוק הקשר והזמן המשותף שלכם יחד. בהצלחה ושינה נעימה ומתוקה!