נדודי שינה וקשיי שינה יכולים ללוות אנשים רבים במהלך חייהם, ואף להביא לפגיעה באורח החיים ובתפקוד היומיומי. נשים בהיריון עשויות לחוות קשיים בשינה באופן מוגבר, בשל גורמים הנובעים מהשינויים הפיזיים וההורמונליים שקורים בזמן ההיריון. למעשה, רוב הנשים בהיריון יחוו בתקופה זו קשיי שינה שונים בתכיפות שונה. במאמר זה ריכזנו עבורכם את הגורמים והסיבות לתופעה ומספר טיפים שיכולים לעזור בהתמודדות.
ממה זה נובע?
קשיי שינה יכולים להתעורר בטרימסטרים השונים במהלך תקופה ההיריון. יש מספר סיבות לקושי בהירדמות בהיריון:
צרבות
נשים הרות רבות יכולות לסבול מצרבות ומבחילות במהלך תקופה זו בחייהן, דבר שיכול לגרום להן לחוסר נוחות במהלך היום, אך גם להפריע להן להירדם בלילה. תחושה זו מלווה נשים הרות בעיקר בטרימסטר הראשון להיריון.
קשיי נשימה
במהלך הטרימסטר השני הבטן תופחת, יוצאת ומתמקמת גבוה יותר, מה שגורם לסרעפת לעלות ולהכביד על הנשימה. למעשה במשך כל ההיריון, ובמיוחד בשלבים המתקדמים שלו, נשים יכולות לסבול מקושי לנשום. קושי זה יכול להפריע להן לישון שינה נינוחה ורציפה ואף לגרום לנחירות.
דחיפות במתן שתן
החל מהטרימסטר השלישי וככל שההיריון מתקדם, הדחיפות בהטלת שתן עולה והביקורים בשירותים הופכים לתכופים יותר. זה קורה משום שמשקל העובר והמשקל הכללי עולים, ולוחצים על שלפוחית השתן. כמו כן, הדחיפות יכולה לנבוע גם כתוצאה מדלקת בדרכי השתן.
פעילות העובר
פעילות העובר בבטן יכולה להיות גורם נוסף להתעוררות במהלך הלילה או לקושי להירדם. על אף שקשיי שינה יכולים להביא לתסכול ותשישות במהלך היום, חשוב לזכור כי עובר זז הוא עובר בריא בדרך כלל.

התכווצויות שרירים
נשים רבות יכולות לחוות התכווצויות שרירים בשוקיים ובכף הרגל במהלך הלילה, ואף במהלך היום. לא ניתן לדעת בוודאות מדוע נשים בהיריון חוות התכווצויות, אך אפשר להניח שזה כתוצאה מעומס על הרגליים ומאמץ במהלך היום וכן מלחץ שנגרם כתוצאה מהתרחבות הרחם.
טיפים לשינה טובה בהיריון
יש מספר דרכים שיכולות לעזור בהקלה על קשיי השינה בקרב נשים בהיריון. אם מנסים את הדרכים הטבעיות והפשוטות אך עדיין ממשיכים לחוות את התופעות שמפריעות להירדם, רצוי לפנות לרופא כדי למצוא פתרון וטיפול הולם לבעיה.
פחות נוזלים וקפאין
בהיריון נשים רבות עשויות להרגיש דחף להתפנות פעמים רבות במהלך הלילה, רצוי לא לשתות נוזלים רבים לפני השינה ולהקפיד להתרוקן לפני שהולכים לישון. אם בכל זאת צמאים, כדאי להסתפק במים (שכן חשוב לשתות מים בהיריון), ולא משקאות מתוקים וכאלה שמכילים קפאין כמו קפה וקולה, משום שהם ידועים כמשתנים.
כרית היריון
כרית היריון, דוגמת כרית חיבוקי גדולה, היא פתרון מצוין להירדמות ולשינה טובה כשמה שמפריע להריונית הם חוסר נוחות וקשיי נשימה. בעזרת כרית היריון ניתן לישון על הצד ובכך להוריד את הלחץ על הרחם ולנשום טוב יותר. הכרית מעוצבת בהתאם לגוף של אישה הרה ומציעה תמיכה ונוחות מקסימליים.
הגבהת פלג גוף עליון
הגבהת פלג הגוף העליון בעזרת כרית בכמה סנטימטרים יכולה לסייע בקשיי נשימה, משום שכך הלחץ יורד מהסרעפת וניתן לנשום טוב יותר. נוסף על כך, ההגבהה יכולה להפחית את תחושת הצרבת שמלווה נשים רבות. אם זה לא עוזר, מומלץ להתייעץ עם רוקח או רופא בנוגע לטיפול או תרופות שיכולים לטפל בצרבת.
כיסויי עיניים
השינויים ההורמונליים בגוף אישה הרה יכולים לגרום לשיבוש מחזורי השינה, ולפיכך גירויים סביבתיים כמו אור ורעשים יכולים להפריע לשינה תקינה. כדי להירדם במהירות ולישון שינה איכותית, כדאי ליצור סביבת שינה נוחה ונטולת הפרעות. אם בכל זאת לא ניתן למנוע כניסה של אור לחדר, כדאי להשתמש בכיסוי עיניים, שיחסום את האור ויסייע לשינה רצופה.
שמירה על היגיינת שינה
היגיינת שינה היא שם כולל למגוון פעולות שעושים כדי לגרום לשינה טובה ואיכותית יותר. כך למשל, יש לשמור על שעות קבועות שבהן הולכים לישון, על ארוחות קלות לפני השינה ועל שחרור מתחים והרפיה. כמו כן, כדאי להימנע מביצוע פעולות שונות במיטה שאינן שינה, דוגמת צפייה בטלוויזיה, גלישה באינטרנט, אכילה וכדומה.
שאלות נפוצות
- מדוע קשה לי לישון במהלך ההיריון?
קושי בשינה במהלך תקופת ההיריון יכול לנבוע ממגוון סיבות, ובהן שינויים הורמונליים, דחיפות במתן שתן, קשיי נשימה ועוד. הגורמים השונים קשורים מצד אחד לטרימסטרים השונים, אם כי חלקם יכולים ללוות נשים הרות לאורך כל ההיריון.
- כיצד אוכל לישון טוב יותר במהלך ההיריון?
יש מספר דרכים שיכולות להקל על קשיי השינה השונים במהלך ההיריון. כך למשל שימוש בכרית היריון מיוחדת יכולה לספק תמיכה טובה לגוף ולהביא לשינה טובה יותר, שימוש בכיסוי עיניים, שמירה על היגיינת שינה ועוד.
- כמה שעות שינה צריך בהיריון?
יש האומרים שנשים בהיריון צריכות לישון כ-9 שעות בלילה, ואילו חלק סוברים כי שינה בין 7 ל-8 שעות בלילה היא מספקת וטובה. בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם רופא ולקבל המלצה מקצועית בהתאם למצב האישי והבריאותי.
לסיכום
לנשים רבות קשה לישון בזמן תקופת ההיריון שלהן כתוצאה ממגוון סיבות, הן פיזיולוגיות והן הורמונליות. שינה איכותית ומספקת חשובה בכל גיל ובכל מצב בחיים, אך בהיריון חשובה אף כפליים. משום כך, כדאי לטפל בקשיים הללו כשהם מתעוררים, ובמידת הצורך גם לפנות לאיש מקצוע או רופא. בהצלחה ושינה נעימה!
שאלות נפוצות